Interviu cu Diana Diaconescu, life coach

Cum te intampina un birou de coaching? Cu miros placut de lavanda si fotolii confortabile. Diana e relaxata, se simte ca acasa in biroul luminos. Atmosfera cu care te intampina si aromele betisoarelor parfumate, te fac sa te asezi lejer si sa incepi sa vorbesti, ceea ce am si facut.
Am provocat-o pe Diana Diaconescu, life coach acreditat si practician in Iasi, sa ne vorbeasca despre ce inseamna coaching, cum ne modeleaza acesta viata si despre propria evolutie dupa ce a descoperit coaching-ul si a inceput sa-l puna in practica.

1. Salutare Diana, te rog sa te prezinti folosind max. 5 cuvinte.
D.D.: Buna Carmen. 5 cuvinte care ma caracterizeaza sunt claritate, decizie, intuitie, intelegere, acceptare. Al 6lea este pragmatism.

2. Ce anume te-a determinat sa devii coach si ce ai facut pentru a ajunge in acest punct?
D.D.: Nevoile si curiozitatile pe care le-am avut la un moment dat si credinta ca orice poate fi inteles si rezolvat, si ca totul are o logica vizibila sau invizibila, acestea m-au determinat sa fac acest pas si sa aleg cariera de coach.
Au fost anumite momente in viata mea care m-au pregatit pentru alegerea aceasta. Am simtit nevoia de a intelege cum functionam noi ca oameni, ca fiinte sociale, cum ne organizam mintea, cum folosim toate experientele traite, si de ce aparent aceleasi experiente sunt total diferite de la persoana la persoana.
A urmat momentul in care am devenit parinte, iar toata viata mea s-a schimbat, fiind nevoita sa inteleg lumea diferit.
Pana sa incep cariera de coach, am ocupat o pozitie de management intr-o companie, avand o echipa de coordonat, si responsabilitatea celor mai bune decizii pentru companie si pentru echipa, fara a neglija fiecare membru al echipei ca om plin, dar si ca parte dintr-un intreg.
Am inceput sa caut si sa cer informatii si astfel m-am decis sa fac un prim curs de dezvoltare, acela de coaching.
M-am orientat in favoarea celui pe care eu l-am considerat ca fiind cel mai bun pentru mine, acel curs care sa imi indeplineasca nevoile, si totodata sa fie realizat de persoanele cel mai bine pregatite in domeniu. Discutam de un spectru foarte larg de informatie, diversa si complexa, motiv pentru care am cautat profesori cu experienta reala, care sa ma ajute sa ma formez si sa ma dezvolt.
Am inceput cursul pentru mine, din dorinta de a ma dezvolta personal, dar si pentru a ma ajuta in raport cu echipa pe care o coordonam. Ulterior, lucrand foarte mult cu mine, s-a conturat intr-un mod curat si clar ideea ca a fi coach este ceea ce vreau, este ceea ce ma face sa fiu fericita, ceea ce ma incita in fiecare moment sa excelez, si nu in ultimul rand, am vazut si inteles clar ca reprezinta suma tuturor experientelor si pregatirii anterioare acelui moment (cariera de profesor si traducator de spaniola).
Am facut cursul, am lucrat intens, m-am acreditat si am ajuns sa ma bucur de tot ceea ce fac. Am facut cateva sute ore de coaching cu diferiti oameni, si am realizat ca pentru a putea lucra cu oamenii intr-un mod cat mai complex, este nevoie de o continua formare si o continua descoperire de sine. Pentru a putea lucra cu ceilalati este necesar sa te cunosti si sa te recunosti de cate ori este nevoie, si sa vindeci, sa (te) tot vindeci… Deci e o formare continua…

3. Ai o profesie foarte interesanta, cu care multi oameni inca nu sunt familiarizati. Ce inseamna de fapt sa fii coach?
D.D.: ICF (Forul International de Coaching) da o definitie foarte clara pentru coaching, pe care imi permit sa o citez: Coachingul este un parteneriat stabilit cu clientii in cadrul unui proces provocator si creativ ce ii inspira sa-si maximizeze potentialul. Clar si concret, coaching-ul asta reprezinta.

4. Poti sa ne dai cateva detalii despre cum decurge o sedinta de coaching?
D.D.: Ok, iata cateva detalii despre prima intalnire. Stabilim o intrevedere pentru a ne cunoaste, pentru a afla detalii despre coaching, despre programele pe care le putem parcuge impreuna, dar si despre necesitatile si asteptarile pe care le ai ca si client.
Avem o discutie deschisa in care se lamuresc necunoscutele despre coaching in general sau despre proces in particular. Lucram intr-o atmosfera de incredere in care imi vorbesti despre obiectivele tale si despre situatia vietii tale in acel moment. Te insotesc in discutie in mod cald si obiectiv pentru a afla impreuna care sunt dorintele tale si importanta lor in functie de prioritale vietii tale.
Putem avea o discutie de 15-20 de minute despre unul din obiective pentru a intelege procesul, daca este necesar. Ulterior, iti prezint un plan in functie de obiectivele sau dificultatile tale.
Foarte important este ca in cadrul acestei intalniri atingem si urmatoarele puncte: numarul de sedinte si timpul necesar (numarul de sedinte este variabil, niciodata fix), dar si despre contract, onorariu, obligatii (deschidere, acceptare, confidentialitate). Avand aceste detalii stabilite, programam prima sedinta.
Atmosfera de incredere si relaxare exista si astfel incepem sa parcurgem impreuna toti pasii necesari si stabiliti la prima intalnire.

5. Care sunt situatiile in urma carora o persoana decide sa apeleze la serviciile tale?
D.D.: Foarte general, sunt cateva situatii si contexte care ii determina pe oameni sa aleaga un anumit coach cu care sa lucreze: atunci cand doresc sa dezvolte noi abilitati, cand doresc sa atinga noi performante, cand vor sa se dezvolte personal peste nivelul la care sunt si atunci cand doresc sa transforme relatiile pe care le au cu propria persoana si oamenii din jur.
Ca sa intelegem mai bine, iata cateva situatii concrete, specifice: un coach te poate ajuta sa-ti intaresti stima de sine si increderea in propriile resurse, sa-ti descoperi si sa-ti exprimi talentul sau talentele, sa-ti definesti sistemul de valori si altfel sa fii capabil de luarea unor decizii bune, motivate si motivante, sa iti organizezi stilul de viata si implicit alimentatia pentru a-ti mentine sanatatea, sa-ti formezi si sa-ti dezvolti relatii sanatoase, atat de cuplu cat si in raport cu alte persoane, sa ai capacitatea de gestionare a resurselor financiare, sa-ti poti alege un job care sa fie in raport cu cunostintele si competentele proprii, si nu in ultimul rand, un coach te poate ajuta sa intelegi directia in care se indreapta viata ta, si sa accepti mai usor tranzitiile pe care le facem noi oamenii, de la o etapa de varsta la alta.

6. Exista anumite tehnici pe care le folosesti, ori o anumita tehnica eficienta in mai multe situatii diferite?
D.D.:(Diana se ridica de pe scaun, merge spre biblioteca, de unde ia 2 bibliorafturi si le asaza peste cel de-al 3 lea, care este deja pe birou, dupa care imi spune): Acestea 2 (indicand spre bibliorafturile mai mari), sunt toate pline cu tehnici, restul sunt teste.
In cadrul primei intalniri pe care o avem, atunci cand ne cunoastem si cand stabilim si care iti sunt obiectivele, pot identifica ce tehnici sunt necesare pentru a fi utilizate.
Sunt anumite tehnici pe care le aplicam si cu care lucram atunci cand dorim, spre exemplu, sa imbunatatim relatiile conflictuale – fie ca discutam despre un colectiv care se afla in conflict, fie tu personal esti implicata intr-un conflict, alte tehnici pe care le utilizam atunci cand ai nevoie sa-ti conturezi obiectivele, altele care te ajuta sa identifici resursele de care ai nevoie – teoretic stiu ce-mi trebuie, practic nu reusesc sa ma mobilizez.
Da-mi voie sa exemplific in cazul exemplului din urma. Mai intai de toate, se adreseaza intrebarea de baza: Ce anume ai nevoie sau cine anume te-ar putea ajuta sa iti atingi obiectivele? Raspunsul la aceasta intrebare contine de regula 5 resurse pe care le identificam, dar acest lucru nu este general valabil, in cazul unor persoane nu vor fi descoperite toate acestea 5. Ca sa avem succes in gasirea celor mai potrivite resurse, putem:
– sa ne raportam la trecutul tau, la un moment din viata ta cand ai avut succes cu un obiectiv similar
– putem apela la modelul unui expert, adica sa observam evolutia altor persoane si sa invatam din experienta lor
– putem mima resursele, adica iti construiesti un scenariu ipotetic in care tu iti indeplinesti obiectivul; spui ca nu poti, dar imagineaza-ti ca poti si vezi cum procedezi
– sau putem recurge la provocare
In cele mai multe cazuri, observ ca mimarea resurselor functioneaza foarte bine: la final, omul realizeaza cat de simplu este uneori sa obtina un anumit lucru pe care si l-a propus, parcurgand ipotetic, imaginativ, in prima faza, rezolvarea situatiei.
Un exemplu de tehnica pe care obisnuiesc sa o folosesc in cazul mai multor persoane, mai ales daca nu vin cu obiective foarte clar definite, este „roata vietii”. Organizez un workshop in luna aceaasta in care voi folosi aceasta tehnica, o vom exersa si vom discuta pe baza ei. „Roata vietii” te ajuta sa observi clar si obiectiv viata ta la momentul respectiv. Vom discuta pe indelete despre asta.

7. Ca tot am discutat despre obiective, ma intreb, avem noi capacitatea de a stabili niste obiective clare si adevarate sau tindem sa fim superficiali?
D.D.: Un coach asta face: te determina sa afli care sunt adevaratele tale prioritati in viata. Iti poti formula anumite obiective, insa prin discutiile pe care le avem, ajungem in profunzime si reusim sa identificam nevoile reale pe care le ai. Unul dintre scopurile intalnirilor noastre este prioritizarea obiectivelor.

8. Care sunt situatiile in care recomanzi clientului tau sa apeleze la un psiholog sau psihoterapeut?
D.D.: Cand persoana pe care o am in fata este tulburata, prezinta semne de depresie, atunci stiu ca este necesar sa indrum omul respectiv catre un alt specialist. Ce trebuie sa stim despre coaching este faptul ca aceasta metoda se utilizeaza pentru dezvoltare, pentru sporirea potentialului individului, si nu pentru remediere. Deasemeni, coaching-ul te ajuta sa descoperi solutii de viitor si nu sa cauti probleme si originile acestora.

9. Cum stie o persoana ca a ales coach-ul potrivit?
D.D.: E simplu: verifici pregatirea, experienta si apoi, observi rezultatele pe care le ai. De regula, incepand cu a 3 a sedinta, se pot observa rezultate, modificari, asadar esti atent si sincer in raport cu evolutia ta. Un coach bun va avea posibilitatea sa te insoteasca in directia potrivita si sa te determine sa scoti la iveala cele mai bune resurse pe care le ai si sa le valorifici.

10. Diana, care sunt planurile tale pentru acest an?
D.D.: Ei bine, daca pana in prezent am la activ 200 de ore de coaching, imi doresc sa dublez acest numar. Dezvolt in prezent niste programe de coaching, complexe, pentru lucru individual dar si in grup, pe care voi incepe sa le implementez, planific o serie de workshop-uri, dintre care primul se apropie, este cel pe care l-am mentionat mai devreme in care vom face cunostinta cu tehnica denumita „roata vietii”, si nu in ultimul rand, planific weekend-uri de lucru – tabere de coaching si dezvoltare personala in natura, in care sa lucram in grup pe teme propuse de clienti, in cadrul atelierelor pe care le-am sustinut pana acum. Imi doresc sa popularizez coaching-ul – este un concept relativ nou, care are insa beneficii fantastice, si de care oamenii trebuie sa afle si sa profite din plin. Cel mai apropiat eveniment la care voi participa, lucru care ma bucura foarte mult, este Forumul de Coaching pentru IT, care se va desfasura in Bucuresti. Abia astept!

11. Pe final, da-ne un exemplu de obicei sanatos pentru a incepe ziua intr-o nota pozitiva.
D.D.: Din propria experienta, cred ca a-ti incepe ziua cu cel mai dificil punct din agenda este cel mai benefic lucru pe care il poti face. Te eliberezi de ceea ce te streseaza, ii dai voie mintii sa fie creativa. Esti mult mai liber sa bifezi restul punctelor din agenda cu entuziasm. Valabil bineinteles si in ceea ce priveste planificarea saptamanii.

12. Iti multumesc pentru raspunsurile oferite. Mult succes Diana, si sa ne tii la curent cu activitatile viitoare!
D.D.: Multumesc pentru interviu. Mult succes si tie, voua tuturor, si cu siguranta va tin la curent cu toate noutatile!

Detalii despre Diana Diaconescu, life coach acreditat, regasesti pe site (www.dianadiaconescu.ro) si pe pagina de Facebook, si bineinteles, le poti afla stand la o discutie 1 la 1.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*