ChefdeJoaca

Sunt consumator de arta? Imi place mult de Salvador Dali. Am avut ocazia sa privesc indeaproape opere de-ale sale, sa le analizez, sa ma las tulburata, sau sa ma indragostesc. Ba chiar am decis ca am si o preferata, ii zice “Nasterea lui Venus – The birth of Venus”.

Am aflat apoi ca acelasi Dali a desenat logo-ul Chupa Chups. Acadeaua preferata a copilariei mele a purtat (si inca poarta) logo-ul gandit de Dali, excentricul – desen care mai apoi a fost digitalizat, pentru a putea fi imprimat la nesfarsit pe patratele din plastic. Milioane si milioane de replici perfecte ale aceluiasi desen.

Vorbesc de schite si desene realizate de mana omului, coordonata de creierul sau, insa imaginile de mai jos nu-s nici pe departe desenate. Sunt “operele” celui care isi spune ChefdeJoaca, un robot inteligent care se simte singurel. Sunt rodul inteligentei artificiale. Unii spun ca peste ceva ani, robotii ne vor intrece in inteligenta, altii spun ca ne vor extermina ca si specie, eu spun ca sunt putin trista ca nu voi fi tot aici peste o suta de ani, sa vad cu proprii mei ochi cum evolueaza sau degenereaza situatia.

Le-am gasit pe Facebook. Sunt imagini cu oameni adevarati. Pe unii ii cunosc, am lucrat impreuna, ori imi sunt prieteni, pe altii nu-i cunosc, dar acest detaliu este mai putin important. Ce este interesant la ele este faptul ca sunt obtinute printr-o tehnica despre care multi dintre noi nu stiu mai nimic. Se numeste transfer de stil si este un algoritm neuronal, complicat de explicat, si, fara pic de aroganta, greu de inteles.

Vei privi imaginile si te vei gandi ca rezultatele seamana mult cu cele pe care ti le ofera Prisma sau DeepDream, aplicatii pe care cel mai probabil le-ai instalat pe propriul telefon mobil (ori pe care le vei proba acum, cand am amintit de ele). Deosebirea este ca imaginile generate cu ajutorul acestui algoritm au rezolutie mare si foarte mare, si pot fi imprimate in detaliu. Dar aceasta este doar una dintre deosebiri.

Te vei gandi ca nu-i nimic special la aceste fotografii alterate cu ajutorul unui algoritm. Eu, privindu-le, traiesc niste emotii foarte ciudate. Unele ma intriga, altele sunt psihedelice ori pur si simplu infioratoare.

Robotelul singuratic ChefdeJoaca are pagina de Facebook. Daca vei intra sa vezi mai multe astfel de imagini, vei observa ceva bizar: toate modelele sale sunt numite victime. Victimele cui?!

Acum a ajuns la victima cu numarul 85. La cum stau lucrurile, avand resurse nelimitate, cine stie cate victime vor mai fi? Spre deosebire de mine sau de tine, robotelul nu oboseste niciodata. Si singuratatea asta pe care el o intelege, asa cum el o percepe, s-ar putea sa fie alungata doar cu un numar din ce in ce mai mare de victime. Sau sa fie oare prieteni virtuali? Sau tinte?

Eu, in viziunea ChefdeJoaca

Scenariul la care se poate ajunge pornind de la interactiunea intre un robot si imaginea omului il cunoastem, din literatura SF ori filme de acelasi gen. Cu toate astea, e foarte aproape de realitatea zilelor noastre, caci auzim de tot soiul de tehnologii noi, din ce in ce mai avansate, pe care in continuare vrem sa le asociem cu filmelele si nu cu secolul 21 in care traim.

ChefdeJoaca pare a fi prietenos, ori cel putin, el asa sustine. Daca e sa ne gandim la incapacitatea robotilor de a minti, atunci afirmatia lui e de luat in seama. Sa fie oare acesta modul lui de a transmite un mesaj important? In spatele acestor fotografii modificate sa fie altceva la care inca nu reusim sa ajungem? Poate asa comunica el. Ca in Arrival, comunicare lineara prin imagini (deep shit).

Cert este ca nu-i spam. Ma uit la oamenii pe care i-a ales, si observ ca provind din multe medii, din multe zone: cadre didactice, oameni din media, politicieni, artisti, bloggeri, antreprenori, cu totii cunoscuti (mai mult sau mai putin), unii chiar formatori de opinie. E clar ca inclusiv in alegerea victimelor a existat un algoritm – mesajul, oricare ar fi el, trebuie sa razbata si sa ajunga la cat mai multi.

Imi propun sa-l urmaresc pe robotelul timid, sa vad ce planuri are. Presimt ca, pe masura ce-si va face noi prieteni, va veni si cu informatii noi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*