Vipassana

Anul acesta am mers in cea de-a 3a tabara de meditatie Vipassana, ori altfel spus, am parcurs pentru a 3a oara cursul de 10 zile. Iata link-ul spre site-ul oficial unde poti regasi toate informatiile despre acest tip de meditatie si cursurile organizate in intreaga lume. Ceea ce urmeaza sa citesti in randurile de mai jos sunt detalii despre propria mea experienta parcurgand, rand pe rand, cate 10 zile.

Am aflat despre Vipassana in urma cu mai multi ani, poate vreo 5, iar in toamna lui 2015 am prins curaj sa merg pentru prima oara. Un curs de 10 zile presupune, printre altele, sa petreci tot timpul in tacere, fara sa comunici cu ceilalti participanti, si sa meditezi in jur de 10 ore zilnic. Abandonezi pentru 10 zile telefonul, cartile pe care le ai cu tine, pachetul de tigari, toate, si-ti acorzi tie intreaga atentie. Abandonezi inclusiv practicile cu care esti obisnuit(a), yoga, rugaciunea, alergarea de seara sau cine stie ce antrenament. Doar stai si te observi. Ceea ce decoperi despre tine in tot acest timp este de-a dreptul fantastic.

In noiembrie 2015 am mers la primul curs, in Grecia. Drumul mi-a fost lung si obositor, iar cand am ajuns acolo, m-am trezit speriata in fata unei experiente pe care nu eram sigura cum urma s-o parcurg. Stiam insa ca, orice-ar fi fost, aveam sa nu renunt si nu plec nicaieri mai devreme de finalizarea cursului. Urma sa-mi demonstrez ca sunt mai breaza decat am lasat sa se vada. Urma sa incep procesul de curatare si de vindecare de durere, de vulnerabilitate, de adictie.

Cu greu au trecut cele 10 zile, insa le-am parcurs, cu luciditate, vointa si o fantastica disciplina pe toate. Am plecat de acasa trista, suferinda, plina de regrete si fumatoare, si m-am intors zambind, cu raspunsuri pentru o sumedenie de nimicuri care ma framantasera, cu pofta de viata, si nefumatoare. A fost pentru mine cea mai importanta si buna decizie, aceea de a ma inscrie in aceasta tabara si de a nu renunta pe parcurs. Atunci am facut primul pas.

Am continuat practica, meditand zilnic vreme de 1 an si in octombrie 2016 am plecat in Portugalia pentru o experienta similara. M-am intors acasa ceva mai disciplinata, mai asezata, cu ceva mai multa rabdare si putere de intelegere. M-am intors mult mai receptiva, mai atenta si cu putere de munca, hotarata sa mut muntii din loc.

In august 2017 am pornit spre Cluj, in Romania. Cursul de acasa a fost diferit, caci am optat sa fiu voluntar, insemnand ca vreme de 10 zile am lucrat in bucatarie alaturi de restul echipei de servitori, am gatit pentru un grup de peste 100 de oameni si am meditat aproape 4 ore zilnic. A fost greu, foarte frumos, si plin de satisfactii. La final m-am trezit cu oameni multumindu-mi. M-au coplesit.

Insumat, dupa aceste 3 cursuri, am prins curaj. Curaj sa vorbesc, sa risc, sa simt emotiile si sa le inteleg. Am mai multa rabdare si reusesc sa observ mai multe, sa analizez mai bine si sa iau decizii mai intelepte.

In continuare practic meditatia. Acesta este secretul de fapt, sa continui zilnic sa iau o pauza de la tot si sa-mi acord timp. Timp sa ma ascult si sa ma inteleg mai bine. Invat pe zi ce trece sa fiu mai blanda cu mine, sa nu-mi cer imposibilul, sa nu ma mai dojenesc atat de mult, sa-mi placa de omul pe care il vad in oglinda, sa ma accept si atunci cand nu ma trezesc la ora propusa de cu seara, sa nu ma supar atunci cand cainii mei se comporta exact ca niste caini… lectiile pe care le invat sunt extraordinare, si apar mereu. Iar acum, spre deosebire de cum procedam in urma cu ceva vreme, acum le observ si trag invataturi din ele.

Asta a facut Vipassana pentru mine. Asta am facut eu pentru mine, alegand sa meditez.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*